Хроничен синуит – какво означава това?

Страдате ли от постоянно запушен нос? – Това може да е признак на хроничен синуит. При това състояние лигавиците на синусите, най-вече поради недостатъчен приток на въздух, са дълготрайно възпалени и подути. Така лигавиците произвеждат повече секрети, които след това се натрупват в синусите.
Въпреки че симптомите на хроничния синуит са по-слабо изразени от симптомите на заболяването в остро състояние, те често представляват голямо натоварване за засегнатите. Особено усещането за тежест върху лицето, което се увеличава при всяко навеждане, както и подутите лигавици влошават силно качеството на живот при хроничен синуит.

Остър или хроничен синуит?

Разликата между остър и хроничен синуит зависи преди всичко от това колко дълго продължава заболяването. Ако симптомите продължават по-дълго от дванадесет седмици и не отзвучат през това време, това показва хроничен ход на заболяването.
Но причините за хроничния синуит също са различни. Докато острото възпаление на синусите обикновено се основава на инфекция на носната лигавица с вируси, то при хроничен синуит се вземат предвид следните причини:

Тези фактори могат да доведат до блокиране на малките свързващи отвори между носа и синусите. Следователно вентилацията на кухините вече не е адекватна. В резултат на това лигавиците набъбват и се възпаляват, причинявайки хроничен синуит.

Симптоми на хроничен синуит

Симптомите при хроничен синузит се проявяват коварно. В повечето случаи те са по-слаби, отколкото при остро протичане на болестта, като са възможни рецидиви с тежки симптоми.

Засегнатите от синуит имат следните оплаквания:

Тези симптоми на хроничен синузит са придружени от общо усещане за неразположение, което може да се прояви чрез умора и изтощение. Твърде често запушеният нос предизвиква и нарушение на съня, което допълнително се отразява на качеството на живот.

Терапия при хроничен синуит – какви възможности за лечение има?

Крайната цел при хроничен синузит е възстановяване на притока на въздух към синусите. За тази цел изчистващите секрета и противовъзпалителните лекарства – като билковото лекарство GeloMyrtol ® forte – могат да повлияят положително на протичането на хроничния синузит.

Заразен ли е хроничният синуит?

Дали хроничният синуит е заразен зависи от неговата причина. Ако е причинен от вируси или бактерии, съществува риск от инфекция, както при остър синуит.

Научете повече за заразяването със синуит

Домашните средства могат да се използват за подпомагане на лечението с медикаменти при хроничен синузит. Парни инхалации с лайка овлажняват лигавиците и по този начин спомагат за изчистване на събраните секрети.

Ако, от друга страна, хроничният синуит е причинен от анатомични особености, в повечето случаи е необходимо лечение, назначено от лекар. Той може с хирургична интервенция да изправи крива носна преграда или да разшири твърде тесни свързващи отвори между носа и синусите. Същото се отнася и за носните полипи, които също влияят на вентилацията и може да се наложи да бъдат отстранени от специалист. Тези хирургични интервенции могат трайно да облекчат симптомите на хроничен синузит и да способстват пълно излекуване.

Scroll to Top