Хрема, ринит

Как възниква и какво помага?

Първоначално носът е блокиран и изтръпва, в последствие се появява кихане и накрая носът тече. Хремата (ринит) се появява при възпаление на носната лигавица. Ако вирусната инфекция е ограничена до носа, хремата (ринит) може да се проявява като единствен симптом на болестта. Ако околоносните синуси също са възпалени (риносинуит), настинката също може да е симптом на тази инфекция. Как изглежда точно взаимозависимостта и какво може да помогне срещу хремата?

Как възниква хремата?

Известни са над 200 вируса, които могат да причинят хрема. Риновирусите и коронавирус са сред най-честите причинители, следвани от ECHO и парагрипните вируси.

Патогените се предават главно чрез капкова инфекция: Когато заболелите хора кихат или кашлят, патогените летят в малки частици слюнка във въздуха. Хората в непосредствена близост могат да вдишат тези капчици и да се заразят.

Друг начин за пренасяне е контактната инфекция: В този случай например чрез ръкостискане причинители могат да се озоват от един човек върху друг.

Контактът посредством заразени предмети, на пример дръжки на вратите, може също така да доведе до заразяване с простудни вируси и да повлече след себе си хрема – защото ако вирусите вече са заразили лигавиците в дихателните пътища, то те пораждат там възпалителна реакция с типичните симптоми.

Знаете ли?

Днес изследователите приемат, че, при хрема, мукозната мембрана на околоносните синуси също се възпалява. Поради това много експерти предпочитат термина риносинуит (възпаление на лигавицата на носа и синусите).

Запушен нос и други симптоми за хрема?

Между същинското заразяване и първите симптоми за един ринит (инкубационно време) минават в повечето случаи около от един до три дни.

При протичането могат да се разграничат три типични фази:

Противоположно на често предполаганото, цвета на назалният секрет не издава индикацията за вида на патогена. Оцветяването възниква между другото от съставни части на имунната система. Тялото произвежда много имунни клетки (левкоцити) в случай на заболяване, които се борят с причинителите на заболяването и ги обезврежда. Те се транспортират заедно с убити патогени в секрецията и причиняват променения цвят. Следователно, при вирусна инфекция може да се появи жълтеникаво-зелена секреция, но не означава задължително бактериална инфекция. Ако симптомите продължават повече от седем дни, това може в действителност да е бактериална инфекция.

Хрема и запушен нос при деца

При деца лечението на настинка може да отнеме повече време от възрастен човек. Особено в прохладните месеци повтарящи се грипоподобна инфекции носът тече почти непрестанно. Като правило, няма нужда да се притеснявате за течащ или запушен нос. Имунната система на децата все още не е напълно развита и следователно е по-уязвима. Освен това, в детската градина и училище много деца се събират в малко пространство, което улеснява инфекцията.

В някои случаи, родителите трябва да се консултират с педиатър, например при тежка болка в ухото, проблеми с дишането и висока температура. Ако е засегната само една ноздра и изсекналата носна секреция изглежда гнойна (жълта), родителите не трябва да го пренебрегват. Евентуално в носа е попаднало чуждо тяло. Ако подозирате, трябва да посетите отоларинголог.

Какво помага при хрема и запушен нос?

Причината за простуда като симптом на синуит, а именно инфекция с вируси, не може да се отстрани. Oсновната цел на лечението е да се облекчат симптомите и по този начин да се повлияе положително върху хода на заболяването. Фито продукта (билков продукт) GeloMyrtol ® forte се е доказал ефективността си. Той има отхрачващо действие и помага на организма да пренесе секрецията в дихателните пътища. В допълнение, GeloMyrtol ® forte има противовъзпалителни и антимикробни (спиращи растежа на причинители) свойства. Лечението на хрема с антибиотици, има смисъл само ако е доказано, че е бактериална инфекция. Назалните спрейове могат да помогнат в краткосрочен план срещу запушен нос в случай на хрема. Те могат да се използват за максимум десет дни, тъй като в противен случай се развива зависимост и лигавицата набъбва, когато използването на спрея се прекрати. Трябва да се обърне специално внимание да се използват продукти, одобрени за възрастовата група на детето. Ако имате съмнения, можете да се консултирате с вашия педиатър или фармацевт. GeloMyrtol ® forte вече е подходящ за деца от 6 години поради естествените си съставки и добра съвместимост.
Scroll to Top