Синуит

Силно, пронизващо главоболие? Синуитът може да бъде причината.

Един от видовете синуит е (челен синуит/ frontal sinusitis). Както при всички видове синуит, има и възпалителна реакция на мукозната мембрана. Синусите са много по-малко засегнати от инфекция, отколкото други параназални синуси, като максиларните синуси. Симптомите са едностранно или двустранно главоболие зад челото.

Челните синуси са над носа и са подплатени с лигавица

Челните синуси (sinus frontalis) се намират в кухина зад челото над веждите. Те са свързани с носните кухини и другите параназални синуси. Двете двойки челни синуси са близо един до друг и са разделени само от тънка преграда. Обикновено те са пълни с въздух и както всички параназални синуси те са облицовани със слизеста мембрана, която има ресничест епител. Поради постоянното производство на течни секрети, лигавицата винаги е леко навлажнена. Ресните гарантират, че слузният слой може да бъде отстранен, така че чужди тела и патогени да бъдат отстранени от предните синуси.

Интересно: при новородените челните синуси все още не са формирани в пълната им форма. Те се образуват в хода на развитието на детето, когато кухината се развива. Следователно, бебетата и малките деца рядко са засегнати от синуит.

Повечето патогени и задръжката на слузен секрет са причина за синуит

В хода на възпалението на челния синус е налице възпалителна реакция на мукозната мембрана, при което се натрупва гъст слузен секрет.

При остър синуит често патогените като бактерии или вируси, са причината за задействането му. Безобидните настинки обикновено предшестват синуита: вируси или бактерии заразяват лигавицата на носните кухини и водят до възпаление. От там, патогените преминават в параназалните синуси и също инфектират слизестата мембрана. Инфекцията води до подуване на лигавицата и образуване на гнойна, вискозна слуз.

Остър срещу хроничен синуит

Всеки може да бъде засегнат от остър, причинен от патоген синуит, хроничният синуит обикновено има анатомични причини и поради това се появява по-често при някои хора, отколкото други.

Стеснението на проходите предотвратява безпрепятственото изтичане на произведените секрети. Полипите могат да бъдат също толкова причина, колкото и анатомичната форма на носните проходи, например крива назална преграда.

През натрупване на ексудати и заседналата слуз може да се натрупат повече патогени във челните синуси. Хроничният синуит обикновено не е толкова изразен и болезнен, колкото острият. Той работи много по-бавно, често продължава седмици или може да се прояви няколко пъти в годината.

Силна болка в зад челото е типичен симптом на синуита

Често се наблюдават при възпаление на челните синуси общи симптоми на заболяване като треска и умора. Остър синуит обикновено се свързва с настинка или грип и техните симптоми. Характерно за синуита са силни, пронизващи главоболия в челото, което може дори да доведе до замайване. Тази болка може да се прояви както от едната страна, така и от двете страни.

Синуита може също да доведе до гнойна хрема и увреждане на обонянието. Когато инфекцията се развива, синуитът може да доведе до конюнктивит.

Лекувайте синуита

Ако имате особено упорит, болезнен или хроничен синуит, лекарят може да Ви помогне да намерите подходящо средство за лечение на заболяването. В зависимост от причината, при лечението могат да се използват противовъзпалителни средства, антибиотици или хирургическа намеса.

Леката синусова инфекция, обаче, може да бъде лекувана с подходящи средства дори и без посещение на лекар. Лекарствата без рецепта могат да Ви помогнат да разтворите заседналата слуз. Това позволява откъснатите секрети да се отцедят от челните синуси, а ресничките върху лигавицата могат да възобновят своята почистваща функция.

Различни билки и етерични масла благоприятстват оттичането на слузта, позволяват отстраняването на секрецията и имат противовъзпалително или циркулиращо стимулиране. При синуит може да се използват парни бани, инхалации и лекарства от мирта, евкалипт, папрат, мащерка, лайка или лавандула. За по-малки деца, бременни жени и кърмещи майки трябва да внимавате с употребата на етерични масла и да се информирате за възможните странични ефекти.

Билковият медикамент за отстраняване на слуз GeloMyrtol ® forte съдържа специалния дестилат от етерични масла ЕЛОМ-080. Тази активна съставка спомага за увеличаване на производството на течна слуз и по този начин разтваря секрецията в челните синуси. Активната съставка също има противовъзпалителни и антибактериални свойства.

В допълнение, препоръчва се да се осигури добра вентилация и висока влажност в помещенията, където се намирате, и да се избягва задушният въздух или цигарения дим. Възпалените зони могат да бъдат снабдени с топлина, например, чрез червена светлина, за облекчаване на острата болка и за подпомагане на лечебния процес.

Scroll to Top