Болките като симптом са по-скоро рядкост

При новородените околоносните кухини не са още цялостно изградени. Поради тази причина синуита при кърмачета по правило се среща само в решетъчните синуси. От ранна детска възраст е възможно да има възпаление на максиларните синуси. Само при учениците е по-вероятно възпаление във всички околоносни синуси.

Болката като симптом на синуит при деца е рядък симптом на остър синуит. В тежки случаи, подуване на лицето е по-вероятно от колкото при възрастните. При по-младите пациенти синуитът често е придружен от треска и гнойна хрема.

Тъй като лечението при деца се различава от това при възрастни и зависи силно от възрастта, препоръчително е да се потърси съвет от лекуващия лекар.

Синуит при деца

Въпреки че инфекциите на горните дихателни пътища при деца обикновено се появяват няколко пъти в годината – възпаление на синусите (синуит) е доста рядко. Това е главно защото синусите при малки деца не са напълно развити.

Синуит при деца и бебета

Бебета и малките деца рядко са засегнати от синуит. Това се дължи на физическото развитие на детето: при раждането най-добре развити са решетъчните синуси, като останалите се развиват постепенно. Възпаление на решетъчните синуси може да се наблюдава и при кърмачета. Максиларният синуит не се среща при деца под 5-7 годишна възраст. Възпаление на клиновидните и челните синуси се среща при по-големи деца от десетата година нагоре.

С оглед индивидуалното развитие на децата са възможни вариации.

Как родителите да разпознават синуита при децата си?

Колкото по-малки са децата, толкова по-трудно е за родителите да разпознаят правилно синуита. Малките деца често не успяват да опишат точно своите симптоми. Типичните признаци са подобни на тези при възрастни:

Често родителите забелязват само общи симптоми като настинка, треска, отпадналост и умора на детето. Както и при възрастните, синуитът може да се появи и при подрастващите с други инфекции, като настинки или грип и следователно лесно се пренебрегва.

Ако подозирате, че детето ви страда от синуит, винаги се консултирайте с Вашия лекар или с отоларинголог. Така ще узнаете, дали зад оплакванията действително се крие синуит. Лекарят може да изключи наличието и на други болести.

Синуит при деца – кои медикаменти могат да помогнат?

Лечението на синуит при децата по същество е същото като лечението при възрастни. Целта е да се разтвори заседналата секреция и да се подпомогне оттичането. В резултат на това патогените обикновено се изхвърлят и в същото време се възстановява вентилирането на синусите.

Муколитичните препарати са се доказали в лечението на синуит. Те се понасят добре, когато са в правилната доза за деца и са подходящи за лечение на синуит. Препарати на билкова основа като Myrtol® гарантират, че залепената слуз може да излезе от дихателните пътища и да бъде отстранена заедно с патогените. Веднага след като носът се изчисти от слуз, малките отвори между носа и синусите се вентилират отново. Произведените секрети от синусите могат да се оттичат по-добре и възпалението на околоносните кухини спада.

При деца приемането на GeloMyrtol ® forte с ябълково пюре е много популярно. За по-малките деца (деца в началнo училища) се препоръчват по-малките капсули Myrtol® с 120 mg активна съставка, тъй като те са особено лесни за преглъщане. Лечението на детето не трябва да продължава твърде дълго, особено ако симптомите на синуита не се подобрят бързо. Особено при деца рискът от усложнения се увеличава и възпалението може например да се разпространи в очните кухини или ушите. Затова своевременно заведете детето на преглед при лекар.

Домашни средства и съвети – как Вие може да помогнете на Вашето дете

Синуит се развива и при деца, обикновено по време на настинка с течащ нос. Могат да се набавят домашни средства и съвети за смекчаване на заболяването.

Обилното пиене на течности допринася за това да се втечни заседналата слуз – Подходящи са вода, неподсладен чай или разредени сокове. По-специално, чайят от бъз е предназначен да помогне срещу настинка и да стимулира отделянето на секрети. Много деца обаче не искат да пият нищо, ако са болни и не се чувстват добре. В този случай цветните плодови напитки, украсени с малък чадър или парченца плодове върху стъкления ръб, могат да насърчат децата да пият течности. Цветните сламки също са популярни сред децата и често имат същия ефект.

Облъчването с инфрачервена лампа се възприема от мнозина като полезно. Инфрачервените лампа излъчват приятна топлина, която стимулира кръвообращението и може да намали възпалението. Важно е да се уверете, че детето Ви държи очите си затворени. Прилагането до три на ден процедури с инфрачервена светлини в продължение на десет минути са оптималния брой процедури, лампата трябва да е на около 50 сантиметра от лицето. Използването на топлинна лампа трябва да се извършва само под постоянен контрол на възрастен, в противен случай рискът от изгаряния и наранявания на детето е твърде висок.

Повдигането на главата се оказва също полезно, тъй като в такъв случай секретът по-лесно се оттича. По правило от това малко намалява и свързаната с натиск болка. Лесно е да се задържи главата на детето с една или две допълнителни възглавници – може да използвате цветни и ярки калъфки подходящи за деца. По такъв начин Вашето дете действително ще остане да лежи и ще може да си почине; освен това е полезно да му се пусне радиопиеса или да му се прочете нещо интересно.

При малко по-големи деца парни бани например с лайка въздействат често облекчаващо – тъй като овлажняват лигавиците и по този начин втечняват вискозните секрети. В допълнение, те насърчават – подобно на инфрачервената светлина – кръвообращението чрез топлината, което може да има положителен ефект върху болестта.

За кърмачета и малки деца да се избягва инхалирането с парни бани; рискът от изгаряне е твърде голям. По-специално, мехлеми и маслата на основата на ментол не са предназначени за кърмачета и малки деца, тъй като могат да причинят реакции на свръхчувствителност, дразнене и дори спиране на дишането. Евкалипт се счита за добра алтернатива и е подходящ например за студени бани.

На деца не трябва да се дават медикаменти, съдържащи ацетилсалицилова киселина (аспирин). В съчетание с вирусна инфекция, аспиринът може да доведе до развитието на чернодробни и мозъчни увреждания (синдром на Рей).

Scroll to Top