Синуит при възрастни хора

Тъй като стареенето влошава различни телесни функции и имунната система губи сила, по-лесно е патогени като бактерии или вируси да проникнат през лигавиците на дихателните пътища и да причинят инфекции там, синуит и свързани оплаквания. Нарушаването на обонянието или хрема са доста често срещани в напреднала възраст и често са по-продължителни, отколкото при млади пациенти. Това понякога се случва, защото механизмът за самоочистване (така нареченият мукоцилиарен клирънс) на дихателните пътища се забавя в напреднала възраст. При този процес се отделя лигавичен секрет заедно с бактериални патогени чрез движението на фини реснички от дихателните пътища. Тук лекарството за отстраняване на слуз с растителни активни съставки може да насърчи повторното активиране на механизма за самоочистване и да противодейства на това развитие.

Синуит при възрастни хора – подсилете имунитета на организма

При здрави възрастни хора само с леки респираторни инфекции тялото често успява да вземе болестта отново под контрол след няколко дни. Важно е да се поддържа възможно най-много имунитета. Много почивка, сън и здравословна диета помагат на тялото да се пребори с патогените и симптомите на синуит. Запушеният нос или хрема може да се подобри от топлина или вдишване. Билкови експекторанити като GeloMyrtol ® forte се използват за разхлабване на залепената слуз и отстраняването й от околоносовите синуси.

Избегнете усложненията и посетете лекаря в случай на синуит в напреднала възраст

Въпреки това, особено при възрастните хора, имунната система често е силно натоварена и отслабена. Тогава може да се окаже, че собствените защитни сили на организма вече не могат да контролират патогените на синуита. Първоначално безобидно, но нелекувано респираторно заболяване, като синуит, може да доведе до сериозни здравословни усложнения при възрастните хора, като например, когато патогенът се разпространи в други органи или се добавят други инфекции.

Особено пневмонията често се среща при възрастни хора и може да поеме животозастрашаващ курс. Затова е важно да посетите лекар в случай на много силен и продължителен синуит, както и допълнителни заболявания.

Лечение на синуит при възрастни хора с антибиотици?

Ако лекарят определи, че синуитът се дължи на бактериални патогени и инфекцията продължава повече от седем дни, възрастните хора често се съветват да предприемат антибиотично лечение, за да контролират състоянието и да избегнат усложнения. В случай на вирусна инфекция, антибиотичното лечение няма смисъл, тъй като антибиотиците са ефективни само срещу бактерии. Дори и при антибиотична терапия, допълнителното лечение с деконгестантни капки за нос (виж също лечение на синуит), инхалации с лайка и лечение с инфрачервена светлина, могат да помогнат. В допълнение, GeloMyrtol ® forte допълнително подкрепя положителнo антибиотичната терапия и ефективно облекчава симптомите на синуит при възрастни хора. Поради по-малкия си размер, меките капсули Myrtol® със 120 mg активна съставка също са особено подходящи за възрастни хора с дисфагия (затруднено гълтане).
Scroll to Top