Пансинуит: Една специална форма на синуита

При синуит са възпалени лигавиците на околоносните кухини. Тъй като човекът притежава четири типа околоносни кухини, всичките се намират във връзка с главната носова кухина. Възпалението може да се разпростира върху няколко от околоносните кухини. Пансинуитът се появява, когато възпалението обхваща всички параназални синуси.

Как се стига до пансинуит?

Всеки човек притежава четири вида околоносни кухини (Синуси) : челни синуси (1), максиларни синуси (2), решетъчни синуси (3) и клиновидни синуси (4). Носът е свързан с различните синуси чрез малки отвори (остии). В хода на една настинка е възможно предизвикващите хремата причинители да се разпрострат през тези остии в околните кухини и там да породят едно възпаление на околоносните кухини (синуит). При пансинуит възпалението е засегнало не само една, а едновременно всички околоносни кухини (синуси).

Интересно: Ако не са възпалени всички синуси, а само няколко от тях, то тогава лекарите говорят за полисинуит. Понякога се появяват едновременно и хрема и синуит, това се нарича риносинуит.

Типични симптоми на синуит, така както на пансинуит, са:

Характерно е, че болките при синуит се забелязват там, където се намират възпалените околоносни синуси. Например хората със синуит се оплакват от главоболие. Ако са засегнати максиларните синуси, това може да се почувства като зъбобол в областта на горната челюст. Симптомите на пансинуит засягат цялото пространство около носа.

Пансинуитът може да се манифестира акутно и хронично

Пансинуитът също както синуит, може да бъде остър или хроничен. Разликата се състои в продължителността на заболяването и тежестта на симптомите.

Докато острият пансинуит е бърз и тежък, хроничната форма се развива доста бавно, но симптомите продължават по-дълго (повече от дванадесет седмици).
Различията:

Пациентите често намират симптомите на остър пансинуит доста неприятни и понякога се добавят симптоми като умора и общо чувство за разболяване.Но хроничният курс може да бъде притеснителен поради продължаващите оплаквания. Как може да помогне едно лечение?

Лечение на пансинуит

Както при остър, така и при хроничен пансинуит, лигавиците в параназалните синуси се възпаляват и произвеждат повече секрети – което е причината за много оплаквания, като болка при натиск в лицето. Целта на лечението на пансинуит е, както при лечението на синуит, първо да подпомогне изтичането на секрета и да облекчи възпалението. В този случай е доказал себе си е растителният експекторант GeloMyrtol ® forte.

В случай на хроничен пансинуит, хирургичната намеса също може да бъде опция. Препоръчва се например, когато стеснения като полипи ограничават вентилацията на околоносните синуси и по този начин насърчават хроничните оплаквания. Дали една пансинуит операция е целесъобразна за лечението, трябва да се реши от лекуващия лекар. Първо обаче, всички други възможности за лечение трябва да бъдат изчерпани.

Scroll to Top