Синуит: какво да правя?

Синуитът често е резултат от хрема, при която носният секрет не може да изтече. Могат да бъдат засегнати един или повече синуси, като максиларните синуси или фронталните синуси. За лечение на синуит са доказани деконгестантни назални спрейове, обезболяващи и билкови лекарства като GeloMyrtol® forte. В допълнение, домашните средства облекчават симптомите. Научете какво наистина можете да направите при синуит.

Остър синуит: това помага значително

Болка и тежест в лицето, запушен нос и умора: засегнатите се питат какво могат да направят при синуит, за да облекчат симптомите му. На първо място трябва да се осигури оттичане на секрета и да се намали възпалението в синусите. В този случай отделянето на секрета може да се подпомогне с билкови активни съставки като ELOM-080 в GeloMyrtol ® forte: лекарството втечнява секрета и активира механизма за самоочистване на дихателните пътища, ресничките възобновяват работата си и секретът се отстранява.

Синуит: лечение и лекарствена терапия

Какво помага бързо при синуит? Назални капки или спрейове (например с активните съставки ксилометазолин или оксиметазолин) могат да се използват като помощни средства при настинки. Те спомагат за отбъбване на носната лигавица и така отново можете да дишате по-добре. Освен това многобройни изследвания са доказали техните противовъзпалителни и противовирусни качества, които подкрепят терапията при синуит. За лечение на синуит такива средства във всеки случай не бива да си използват по-дълго от една седмица. Съществува риск от изсъхване на лигавиците, да свикнете с лекарството или дори да станете зависими. Капките и спрейовете за нос действат локално върху лигавицата. Попитайте Вашия лекар или фармацевт за поносимостта и продължителността на употреба.

При наличие на синуит, причинен от бактерии, може да се наложи антибиотична терапия.

Синуит: домашни средства, които са доказани

В допълнение към лекарствената терапия, домашните средства са полезно допълнение за облекчаване на симптомите на синуит и за изчистване на синусите. Следните домашни средства са се доказали като особено ефективни:

Допълнителното предимство: домашните средства за синуит не само подпомагат терапията на синуита, много хора също ги намират за подобряващи общото състояние.

Лечение на синуит с антибиотици - съвети

Ако се налага лечение на синуит с антибиотици, то терапията може да се комбинира с растителни средства за изчистване на секрета.

GeloMyrtol ® forte е например едно разумно допълнение при лечение на синуит. Секретите се изчистват по-лесно, натоварващи симптоми като тежест и болка в главата и запушен нос отшумяват по този начин и Вие се чувствате значително по-добре.

Лечение на синуит: Кога да потърсите лекар?

Понякога е трудно да се разграничи синуита от настинка: и при двете има запушен нос и общо усещане за отпадналост. Ако обаче след три дни няма подобрение, обонянието е подтиснато и имате болка в лицето, най-вероятно зад тези симптоми стои синуит. За лечение на синуит лекарят може да даде конкретни съвети и да предпише лекарства.

Кога трябва да потърсите лекар при синуит?

Най-вече ако страдате от повтарящи се заболявания, посещението при УНГ специалист има смисъл. Той може да диагностицира причината за повторните възпаления чрез целенасочена диагностика и да предложи подходяща терапия.

Лечение при хроничен синуит

За лечение на хроничен синуит могат да се предприемат същите мерки, както при остър синуит. В допълнение, причините за хроничната форма могат да бъдат елиминирани, като стеснения в синусите или промени в носната лигавица, като полипи.

В допълнение към целенасоченото лечение на синуит с лекарства и гореспоменатите средства, лекарите често съветват да се промият синусите или – ако няма алтернативни форми на терапия – да се извърши операция.

Последен изход при хроничен синуит: оперативна интервенция

При операция лекарят възстановява проходимостта на синусите. При наличие на изкривена носна преграда има постоянни ограничения при дишане през носа. Изкривяването може да се коригира, така че симптомите да се подобрят. Освен това, отстраняването на полипи е една от стандартните процедури. Тези патологично изменени израстъци на лигавицата стесняват дихателните пътища, което благоприятства хроничния синуит.

Операциите са миниинвазивни – хирургът води тесен инструмент през носа, рядко се налагат разрези на кожата. Независимо от това, оперативна интервенция не трябва да се извършва преждевременно. Както при всяка операция, има рискове, които трябва да бъдат съотнесени към ползите.

Хроничен синуит – какво означава това?

Страдате ли от постоянно запушен нос? – Това може да е признак на хроничен синуит. При това състояние лигавиците на синусите, най-вече поради недостатъчен приток на въздух, са дълготрайно възпалени и подути. Така лигавиците произвеждат повече секрети, които след това се натрупват в синусите.
Въпреки че симптомите на хроничния синуит са по-слабо изразени от симптомите на заболяването в остро състояние, те често представляват голямо натоварване за засегнатите. Особено усещането за тежест върху лицето, което се увеличава при всяко навеждане, както и подутите лигавици влошават силно качеството на живот при хроничен синуит.

Остър или хроничен синуит?

Разликата между остър и хроничен синуит зависи преди всичко от това колко дълго продължава заболяването. Ако симптомите продължават по-дълго от дванадесет седмици и не отзвучат през това време, това показва хроничен ход на заболяването.
Но причините за хроничния синуит също са различни. Докато острото възпаление на синусите обикновено се основава на инфекция на носната лигавица с вируси, то при хроничен синуит се вземат предвид следните причини:

Тези фактори могат да доведат до блокиране на малките свързващи отвори между носа и синусите. Следователно вентилацията на кухините вече не е адекватна. В резултат на това лигавиците набъбват и се възпаляват, причинявайки хроничен синуит.

Симптоми на хроничен синуит

Симптомите при хроничен синузит се проявяват коварно. В повечето случаи те са по-слаби, отколкото при остро протичане на болестта, като са възможни рецидиви с тежки симптоми.

Засегнатите от синуит имат следните оплаквания:

Тези симптоми на хроничен синузит са придружени от общо усещане за неразположение, което може да се прояви чрез умора и изтощение. Твърде често запушеният нос предизвиква и нарушение на съня, което допълнително се отразява на качеството на живот.

Терапия при хроничен синуит – какви възможности за лечение има?

Крайната цел при хроничен синузит е възстановяване на притока на въздух към синусите. За тази цел изчистващите секрета и противовъзпалителните лекарства – като билковото лекарство GeloMyrtol ® forte – могат да повлияят положително на протичането на хроничния синузит.

Заразен ли е хроничният синуит?

Дали хроничният синуит е заразен зависи от неговата причина. Ако е причинен от вируси или бактерии, съществува риск от инфекция, както при остър синуит.

Научете повече за заразяването със синуит

Домашните средства могат да се използват за подпомагане на лечението с медикаменти при хроничен синузит. Парни инхалации с лайка овлажняват лигавиците и по този начин спомагат за изчистване на събраните секрети.

Ако, от друга страна, хроничният синуит е причинен от анатомични особености, в повечето случаи е необходимо лечение, назначено от лекар. Той може с хирургична интервенция да изправи крива носна преграда или да разшири твърде тесни свързващи отвори между носа и синусите. Същото се отнася и за носните полипи, които също влияят на вентилацията и може да се наложи да бъдат отстранени от специалист. Тези хирургични интервенции могат трайно да облекчат симптомите на хроничен синузит и да способстват пълно излекуване.

Scroll to Top