Колко заразен е синуитът?

Синуитът може да бъде много неприятен и досаден и никой не иска да се разболява от него. Въпреки това, не всички форми на синуит са заразни, поради което е важно за какъв причинител става въпрос: вирусните причинители водят до повишен риск от заразяване.

Причината за заболяване е решаваща при определяне опасността от заразяване.

Синуитът, както и често свързаната с него хрема могат да имат различни причини, следователно да бъдат заразни или не.

Вирусите са най-честите причинители на възпаление на лигавицата на носа и синусите. По-рядко бактерии се крият зад инфекцията. В някои случаи алергиите също могат да причинят синуит. При хронични възпаления на синусите анатомичните особености на носа играят решаваща роля за заболяването. Запушените отвори на синусите, както при наличие на полипи или изкривена носна преграда, могатда благоприятстват възпалението.

Синуитът е заразен при вирусни и бактериални патогени.

Заразяване по въздушно-капков път и контактен път.

Вирусите се разпространяват преди всичко по въздушно-капков път. При това патогените се предават чрез въздуха от човек на човек. При разговор, дишане, кихане или кашляне, заразените хора разпространяват вирусите чрез мънички капчици по въздуха. Така те могат в продължение на часове да оцелеят във външната среда. Ако при пътуването си попаднат в дихателните пътища на здрав човек, могат да причинят инфекция.

Освен това е възможно косвено предаване на заболяване по контактен път. Например вирусите, които се намират в слюнката, наред с други неща, могат да попаднат в лигавиците на други хора при предаване с ръце или различни предмети. Дръжките на вратите, перилата за хващане и парите са типични места, където патогените се задържат и остават жизнеспособни известно време. Някои вируси могат да оцелеят няколко дни по повърхността на банкнотите и да причинят инфекция. Ако човек влезе в контакт с вируса с ръце и докосне след това устата или носа си, патогенът може да навлезе в лигавиците и да причини инфекция там.

Още преди проявата на първите симптоми на синуит, през така наречения инкубационен период, заразените хора могат да предават инфекцията. Също така няколко дни след отзвучаване на острите оплаквания синуитът е заразен.

Начини за предпазване от синуит

Ако искате да се предпазите от инфекцията със синуит, можете да укрепите имунната си система чрез здравословна диета и спорт. Избягвайте излишния стрес и обръщайте внимание на необходимото разтоварване в професионалния си живот. Дейностите на открито са също така препоръчителни за укрепване на имунната система.

Точно в периода на настинките рискът от зараза е голям. Който редовно и старателно си мие ръцете (особено преди хранене) и се опитва да не докосва лицето си с ръце, вече е направил много за предотвратяване на евентуален синуит. Доколкото е възможно, избягвайте да оставате в пренаселени помещения в периоди на повишена заболеваемост. Така няма да влезете в контакт с патогените и ще бъдете добре защитени от инфекциозен синуит.

Правила за хигиена при синуит: затруднява живота на патогените

Подходящите хигиенни мерки могат сравнително добре да предотвратят разпространението на патогена. Засегнатите от болестта трябва да внимават и да пазят дистанцията от други хора и редовно и старателно да мият ръцете си. След издухване на носа, за което е добре да се използват хартиени носни кърпички, е особено важно да почистите ръцете си. Използването на антивирусни и антибактериални почистващи спрейове или кърпи се препоръчва особено при пътуване. Когато синуитът е придружен с настинка или грип, е препоръчително да се киха и кашля в ръката и в лакътната ямка. По този начин пътят на инфекцията се прекъсва до голяма степен.

Scroll to Top