Суперинфекция (вторична инфекция)

Когато при вирусна инфекция на дихателните пътища се прибави инфекция с бактерии, лекарите говорят за вторична или суперинфекция. Изразът „супер“ идва от латинската дума „над“, съответно „върху“.

Как се стига до една суперинфекция?

Суперинфекции могат да възникнат при различни заболявания. При настинка или грип може да се развие суперинфекция. Вирусите при тези заболявания причиняват възпаление на дихателните пътища, натоварвайки имунната система и снижавайки имунния отговор. При вдишване бактерии попадат в дихателните пътища, като имунната система се справя с повечето от тях. На фона на вирусна инфекция и снижен имунен отговор, бактериите по-лесно инфектират увредените тъкани, като по този начин възниква вторична или суперинфекция.
Типични примери за суперинфекцията:

По какво се разпознава една суперинфекция?

Ако секретът, който тече от носа, е жълто-зеленикав и гъст или изхрачените храчки са приели леко зелен цвят, това може да е един белег за бактериална суперинфекция. Също така за това говорят наличието на висока температура, силна обща отпадналост, внезапно силно влошаване на състоянието след първоначално подобрение, както и продължителност на оплакванията без подобрение над една седмица. При бактериално възпаление на сливиците, последните могат да бъдат покрити с бледожълтеникав налеп.

При подозрение за суперинфекция е желателно да се потърси лекар. В случай, че е наложително, лекарят може да започне лечение със специфична за причинителя антибиотична терапия.

Антибиотици при една суперинфекция – да или не?

Когато има индикации за антибиотично лечение решава лекарят в зависимост от протичането на болестта и общото състояние на пациента.
Scroll to Top