Кога да отидем на лекар?

Кашлица и хрема: Кога би следвало да отидете с една простуда на лекар?

Кашлицата и хремата не са рядкост при настинка – дори развитието на бронхит. При лечението помагат растителни разтворители на слуз като GeloMyrtol® forte. И все пак, кога една настинка налага посещение при лекар?

Само настинка ли? Кога за мен би било по-добре да отида на лекар?

Настинката не е рядкост за повечето хора, до четири инфекции с простудни вируси годишно се считат за нормални. За много заболели симптомите са неприятни, но безобидни и не налагат посещение при лекар. Имате основания да отидете на лекар в следните случаи:

При настинка е препоръчително да останете вкъщи, осигурявайки достатъчно време за излекуване на инфекцията. Трябва да посетите лекар, ако е нужен лист за временна неработоспособност (болничен лист).

Хрема и бронхит – кога да се отиде на лекар?

Една простуда може да е придружена от кашлица и бронхит. При бронхит разпространението на вирусите върху лигавицата на долните дихателни пътища води до възпаление на бронхите.
Кога би следвало да се отиде на лекар:

Когато и да се появяват висока температура, болки в гърдите или кървави храчки, те са ясен знак за това, че трябва да посетите лекар.

Лекарят може да назначи допълнителни изследвания, които да установят има ли бактериална инфекция. В преобладаващите случаи бронхитът се причинява от вируси, но бактерии могат да атакуват отслабените бронхи, причинявайки вторична инфекция. Тогава лекарят може да предпише антибиотично лечение.

Апчих! Кога е по-добре с хрема да се отиде на лекар?

Хремата спада към типичните симптоми за една простуда: вируси са атакували носната лигавица и са породили възпалителна реакция, което води до набъбване на лигавицата и повишено отделяне на секрети. Кога да отидете на лекар?

При продължаващи повече от една седмица оплаквания, които не отзвучават има смисъл да се потърси лекар. При главоболие и тежест в лицето, които се усилват при навеждането на главата напред може да става въпрос за възпаление на околоносните кухини (синуит) и състоянието трябва да бъде преценено от лекар.

Ако имате силна хрема през пролетта или лятото или винаги се появява при близост с кучета и котки, причината би следвало да се изясни от лекар, тъй като е възможна алергична причина.

Облекчаване на кашлица и хрема с GeloMyrtol® forte

GeloMyrtol® forte e растителен препарат (фитофармакон), подходящ за облекчаване на хрема и възпаление на околоносните кухини, при кашлица и бронхит. Естественият разтворител на слуз съдържа специален дестилат от етерични масла, който между другото действа противовъзпалително, стимулира производството на течен секрет и така подпомага самоочистването на дихателните пътища – за освободено дишане.

Scroll to Top