Кашлица с храчки (Sputum)

Кашлицата с отхрачване се нарича от лекарите продуктивна кашлица. В повечето случаи тя е следствие от непродуктивна (суха) дразнеща кашлица в хода на една простуда. Храчките (Sputum) са слузестият секрет, който се произвежда увеличено от бронхиалната лигавица при заболяване на дихателните пътища. Ако тази слуз дразни малките сензори, които се намират в дихателните пътища, те автоматично задействат неволен рефлекс за откашляне. Излишните секрети се откашлят през трахеята, гърлото и устата и по този начин се отстраняват от тялото.

Храчки – Извозване на отпадъци на респираторния тракт

Слуз (мукус) се образува нормално при здрави хора – тънък слой покрива лигавицата на дихателните пътища. Това подпомага овлажняването на преминаващия въздухдух, а от друга страна поне него полепват прах, мръсотия и патогени. “Поточна линия” от реснички превозва непрестанно тази слуз в посока към гърлото, за да може секретът да се преглътне или отхрачи. При заболяване, слузообразуващите жлези произвеждат повече секрет, за да могат възможно най-бързо да отстранят нахлулите патогени.

Какво издават цветът и консистенцията на храчките

Храчката изглежда различно в зависимост от причината за заболяването. Може да притежава течна до гъста консистенция и да бъде оцветена в бяло, жълто, зелено или кафеникаво. Днес се знае, че цветът на храчките не допуска стопроцентово заключение за това, дали става дума за вирусно или бактериално заболяване. Той може обаче в комбинация с консистенцията да даде едно първо указание за едно заболяване, заради което в някои случаи храчка се изследва и лабораторно-диагностично.

Секретът може да съдържа следи от кръв, ако лигавиците на гърлото и трахеята са силно раздразнени от възпалението.
Основно правило е, че при кашлица с кървава храчка винаги трябва да се потърси лекар. Понякога този симптом е показател за тежко белодробно заболяване.

Scroll to Top