Какво е хроничен бронхит?

Хроничен бронхит - кашлицата като постоянен проблем

Хроничният бронхит е възпаление на дихателните пътища, което продължава повече от три месеца в две последователни години. Характеризира се с постоянна, силна кашлица и бронхи, запушени със секрети. Основният рисков фактор за хроничен бронхит е тютюнопушенето. По същия начин обаче вирусите и бактериите могат да причинят трайни увреждания. Тук можете да научите повече за причините, симптомите и възможностите за лечение на хроничен бронхит.

Какви са причините за хроничен бронхит?

Най-честата причина за хроничен бронхит е тютюнопушенето. Лигавицата на нашите дихателни пътища е снабдена с много малки реснички, които абсорбират малки частици замърсители и ги пренасят с вълнообразни движения – подобно на поточна линия – към гърлото. Тютюневият дим уврежда функцията на малките реснички, поради което тялото трябва да прибегне до алтернативен начин за ограничаване навлизането на чужди тела – активира се рефлексът за откашляне. Пушенето обаче може да благоприятства развитието на хроничен бронхит по друга причина: то благоприятства образуването на повече слуз в бронхите, от който тялото също се опитва да се отърве чрез кашлицата.

Независимо от това, хроничният бронхит понякога засяга непушачи, например когато са изложени постоянно на замърсен въздух или изпарения (например в строителството или текстилните професии). Освен това продължителният бронхит, който не е излекуван правилно, може да стане хроничен. Наблюдава се и връзка с други респираторни заболявания като хроничен синуит, бронхиална астма или алергии. Генетичните компоненти също играят роля.

Около 20 процента от засегнатите развиват хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Тази диагноза се поставя, ако отокът на лигавиците причинява трайно свиване (обструкция) на дихателните пътища. Освен това вискозната слуз затруднява дишането. В по-нататъшния ход на заболяването не се изключва и увреждане на белия дроб.

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) обикновено е резултат от съществуващ хроничен бронхит, особено ако причините – като пушенето – не са били отстранени. Силното и продължително натоварване трайно уврежда лигавицата на бронхите.

В допълнение към честата кашлица, особено сутрин, повечето засегнати от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) страдат от задух дори при леки физически натоварвания или дори в периоди на почивка. Особено издишването е трудно и често е придружено от звуци като свистене или тракане.

Хроничен бронхит: симптоми и признаци

Хроничният бронхит се характеризира със следните симптоми:

Добре е да се знае: Тъй като симптомите на бронхит се развиват много коварно, много хора често ги приписват на продължителна настинка.

Хроничният бронхит заразен ли е?

За разлика от острия бронхит, хроничната форма не е заразна. Причината: Острият бронхит обикновено е придружен от настинка и се причинява от вируси. Те могат да бъдат предадени на други хора. За разлика от това, хроничният бронхит обикновено се причинява от тютюнопушене.

Как се диагностицира хроничен бронхит?

Ако пациент посети лекаря си с оплаквания за постоянна кашлица, отхрачване и евентуално задух, лекарят първо ще го разпита подробно. Особено ако човекът пуши много, това е първа индикация за лекаря, че това може да е хроничен бронхит. Тогава лекарят преслушва гръдния кош на пациента. За хроничен бронхит типични са бръмчащите, както и частично тракащите звуци при дишане.

Съществуват обаче заболявания, които имат подобни симптоми на хроничния бронхит. Те включват например астма или пневмония. Определени медикаменти също могат да предизвикат хронична кашлица, която наподобява тази при бронхит. За да изключи тези заболявания, лекарят назначава и други изследвания:

В допълнение, лекарят разполага и с други диагностични методи като компютърна томография или бронхоскопия, за да постави правилната диагноза.

Лечение на хроничния бронхит с медикаменти.

Препоръчително е да се консултирате редовно с лекар. Той може да определи докъде е прогресирал хроничният бронхит, за да предпише подходящи лекарства. По правило те имат противовъзпалителен и бонходилататорен ефект. Лекарят също така проверява дали хронично увредената лигавица на долните дихателни пътища е допълнително засегната от остра инфекция.

Съпътстващият прием на лекарства без рецепта може да облекчи симптомите. По-специално, отхрачващи средства като GeloMyrtol ® forte помагат тялото да втечни упоритата слуз и насърчават нейното отстраняване. Говорете с Вашия лекар и вземете GeloMyrtol ® forte, предписан на рецепта.

Немедикаментозни терапии при хроничен бронхит

Има някои неща, които можете да направите, за да предотвратите развитието на симптомите:

Добре е да се знае: Наднорменото тегло и поднорменото тегло също могат да имат отрицателен ефект при хроничен бронхит. Затова трябва да обърнете внимание на здравословната и балансирана диета.

Scroll to Top