Хронична обструктивна белодробна болест

Когато дихателните пътища са стеснени: Какво е ХОББ?

ХОББ е съкращението за „хронична обструктивна белодробна болест“ и се отнася до хроничен обструктивен бронхит. Според Института на Робърт Кох годишно около 5,8% от възрастните в Германия развиват ХОББ. Предшественикът на ХОББ е хроничният бронхит. Бронхитът е хроничен според определението на СЗО, когато симптоми като кашлица и отхрачване се появяват в продължение на най-малко 3 месеца в поне 2 последователни години. При хронично протичане на бронхита бронхите са възпалени продължително време или се възпаляват отново и отново. Слузта, произведена в дихателните пътища, не може да се изчиства ефективно, тъй като ресничките са толкова силно увредени, че не могат да транспортират правилно секретите и не могат да изпълнят функцията си. Изкашлянето на вискозната слуз става все по-трудно за хората с ХОББ.

От хроничен бронхит до ХОББ: причини

Най-честата причина за хроничен бронхит и след това ХОББ е тютюнопушенето. Като част от терапията на ХОББ пациентите с белодробни заболявания трябва да се въздържат от тютюнопушене. Ако тази или друга основна причина се елиминира, бронхитът в ранния му стадий може да регресира. С напредването на заболяването обаче лигавицата на бронхите се уврежда все повече. Като последица от продължителното увреждане лигавицата се удебелява. В резултат на това се появява така наречената хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), при която дихателните пътища са стеснени.

Поради удебеляването на лигавицата засегнатите хората получават въздух по-трудно от обичайното. Лигавицата на бронхите е трайно увредена, така че това състояние не може да бъде излекувано. Въпреки различните възможности за терапия, ХОББ продължава цял живот.

Пушенето обаче не е единствената причина за ХОББ и други вредни вещества от околната среда могат да допринесат за развитието на респираторни заболявания. Не само възрастни, но и деца могат да бъдат засегнати от ХОББ. Особено когато децата са болни, хроничният бронхит разговорно често се нарича спастичен бронхит. Двете обаче не са синоними.

ХОББ & въздействието му

Ако хроничното възпаление продължи дълго време, белодробната тъкан също ще бъде увредена дългосрочно. Спазъм на фината бронхиална мускулатура, възпалена и подута лигавица, вискозна слуз увреждат дихателните пътища. При тези процеси дихателните пътища се стесняват все повече. Освен това въздух се натрупва в тесните места в белите дробове. Малките алвеоли, които са отговорни за обмена на газ между въздуха и кръвта, се раздуват. Те стават големи, пълни с въздух мехурчета, в които обменът на въглероден диоксид и кислород е нарушен. На специализиран език това състояние се нарича белодробен емфизем.

Симптоми на ХОББ: как се разпознава?

Хроничният бронхит обикновено се характеризира с мукоидна, бяла до жълтеникава храчка. Особено сутрин има активно изкашляне на вискозната слуз. Белодробната функция може да се влоши както внезапно, така и постепенно. Ако се появи недостиг на въздух първо по време на натоварване, а по-късно и в покой, развитието на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) е възможно. Често издишването е затруднено и при издишване има типични звуци (свистене, хрипове). Редовната кашлица с или без храчки заедно с характерните звуци и недостига на въздух са типични симптоми на ХОББ.

Също така са възможни пристъпи на влошаване на общото състояние. Такива така наречени обостряния често се появяват на фона на инфекции. Поради по-рано увредените лигавици, вирусите и бактериите могат лесно да се заселят. Особено в студените зимни и пролетни месеци става дума за повтарящ се остър бронхит.

Холистична терапия при ХОББ с хронично протичане

Ако хроничната кашлица се превърне в хроничен обструктивен бронхит, първото важно нещо – ако все още не сте го направили – е да отстраните основните причинители като пушене или вредни вещества на работното място.

Медикаментозната терапия на ХОББ винаги се основава на степента на заболяването и винаги се координира с лекар. При терапия на ХОББ се използват бронхо-разширяващи и противовъзпалителни медикаменти. Те обикновено се прилагат чрез инхалиране. За да се изкашля по-лесно секрета и да се намалят пристъпите на кашлица, могат да се приемат поддържащи средства за отстраняване на слуз като GeloMyrtol® forte.

В допълнение към приема на лекарства, поддържащите мерки повлияват положително лечението на ХОББ, респективно хода на заболяването. Пациенти с ХОББ могат да обучават други с цел подобряване на физическата издръжливост чрез целенасочени дихателни упражнения. Специални устройства за дишане, така наречените PEP-Systeme, могат да се погрижат за това бронхите да са разширени и да се улесни откашлянето.

Scroll to Top