Трахеобронхит: симптоми и лечение

Трахеобронхит: Когато едновременно са възпалени въздушните тръби и бронхите

Не само бронхите, но и въздушните тръби са покрити с една чувствителна лигавица. Ако лигавиците във въздушните тръби и бронхите са едновременно възпалени, то лекарите говорят за трахеобронхит. В повечето случаи причинителите са простудни вируси – симптомите наподобяват на онези на един бронхит.

Трахеобронхитът и как той възниква

При трахеобронхит е на лице едновременно едно възпаление на бронхите и въздушните тръби (трахеята). Той е особено разпространен през студените зимни месеци и спада към най-честите заболявания на въздушните пътища – възрастните хора боледуват от трахеобронхит средно от един до три пъти годишно.

Комбинираното възпаление на трахеята (трахеит) и на бронхите (бронхит) възниква най-често в следствие или в хода на вирусна инфекция.  В този случай простудни вируси връхлитат най-напред лигавицата  на носоглътъчното пространство и се разпростират след това върху лигавицата на въздушните тръби и бронхите.

Но не винаги вируси участват в един трахеобронхит: В някои случаи външни влияния като прах или други частици във въздуха дразнят лигавиците и предизвикват възпалителна реакция.

Симптоми на трахеобронхита

Симптомите на един трахеобронхит започват да се проявяват от един до три дни след заразяването. Сега вече тялото се нуждае от енергия за борбата срещу причинителите на болестта, освен това възпалените лигавици в бронхите са подути и произвеждат повече слуз. След това са типични:

Ако трахеобронхитът се предхожда от хрема или също така от синуит (възпаление на околоносните кухини), то между другото се прибавят още симптоми като запушен нос, ограничено обоняние и болки от натиск в лицето.

След пет до десет дни симптомите на трахеобронхита в обикновения случай отново отслабват. Единствено сухата дразнеща кашлица може да продължи в последствие още чак до осем седмици. Едно по-тежко протичане с висока температура указва върху инфекция с инфлуентни вируси (грип) и прави необходимо отиването при лекар.

Как изглежда лечението на един трахеобронхит?

Тъй като в повечето случаи вируси, а не бактерии, са причинители на трахеобронхита, то антибиотиците(медикаменти срещу бактерии) играят твърде рядко роля при лечението. Те влизат в действие едва тогава, когато доказателствено става дума за бактериална инфекция. Вместо това на преден план стои смекчаването на възпалениетои на неприятните симптоми.

Разтварящи слузта и противовъзпалителни медикаменти могат да съкратят времетраенето на болестта. Чисто растителното лекарствено средство GeloMyrtol® forte се отразява по различен начин положително. То разтваря утаения секрет в дихателните пътища, насърчава производството на течен секрет, активира самоочистването в дихателните пътища и въздейства противовъзпалително.

Допълнително засегнатите хора могат да смекчат своите оплаквания още чрез доказани домашни средства. Пиенето на повече течности също така допринася за това да се разреди жилавия слуз, така че той да се откашля по-лесно. Приблизително от един и половина до два литра неподсладен чай и вода се смятат за подходящи. Освен това инхалации с пара могат да овлажнят и успокоят лигавиците. Лайката като добавка във водата въздейства при това допълнително противовъзпалително.

Scroll to Top