Синуитен бронхит: Възникване и лечение I GeloMyrtol® forte

Синуитен бронхит: Когато синуит и бронхит се срещат заедно

Едно възпаление на околоносните кухини (синуит) и едно възпаление на бронхите (бронхит) възникват често пъти в следствие на настинка и сами по себе си са вече досадни. Точно двойно страдат разболелите се от синуитен бронхит  – тъй като те страдат едновременно от синуит и бронхит. Как се стига до това и какво може да помогне?

Как възниква един синуитен бронхит?

При един синуитен бронхит разболелите се трябва да се борят едновременно с две инфекции – тъй като те имат едновременно един синуит  (възпаление на околоносните кухини) и един бронхит (възпаление на бронхите). Обичайно за синуитен бронхит се говори и под наименованието синуитно-бронхиален синдром.

Но как въобще се стига до това? Причината е така наречената смяна на етажите. Горните и долните дихателни пътища не могат да се разглеждат отделно, тъй като образуват едно единство (наречено Unites Airways). Ако първоначално лигавиците на горните дихателни пътища са връхлетени с простудни вируси, то по тази причина инфекцията лесно може да се разпростре върху долните дихателни пътища. Това например се случва чрез секрет, който се стича надолу от носа по протежението на фаринкса.

Протичането на заразяването би могло след това например да изглежда както следва: Най-напред простудните вируси се залавят с пораждане на хрема. Инфекцията се разпростира върху околоносните кухини и води след себе си до възпалителна реакция  (риносинуит). През фаринкса инфекцията шества след това по-нататък в долните дихателни пътища, така че накрая и бронхите са възпалени – на лице е синуитен бронхит.

Синуитен бронхит: Симптоми в двоен размер

Който страда от синуитен бронхит, има да се бори едновременно с двойно повече неприятни оплаквания: oт една страна с типичните симптоми на синуит, от друга с онези на бронхит. Конкретно това са:

Към това се прибавят още всеобщи симптоми за вирусна инфекция: главоболие и болки в крайниците, не са никаква рядкост потиснатост и умора, болки в гърлото, както и лека температура.

Времетраене и лечение на синуитен бронхит

В обикновения случай един бронхит, така както и един синуит, сам по себе си продължава приблизително от една до две седмици, в някои случаи обаче те могат да траят и по-дълго. За да не се удължи времетраенето при синуитен бронхит и да се избегне едно хронично протичане, е важно бързото лечение. При това на първо място опира до това да се разтваря слузта в дихателните пътища, да се редуцира възпалението и да се преборят причинителите на болестта.

Растителният разтворител на слуз GeloMyrtol® forte решава всички тези задачи. Препаратът съдържа един специален дестилат от етерични масла (ELOM-080) от евкалипт, сладък портокал, лимон и мирта. Симптомите за инфекция на дихателните пътища, така както и за синуитен бронхит често вече след кратко времетраене отслабват, заболелите се чувстват осезаемо по-добре.

Scroll to Top