Симптоми на бронхит: сравнени остри и хронични

Острият бронхит обикновено е съпътстващ или следствие от настинка. Поради това типичните симптоми на остър бронхит често се появяват в комбинация с тези при настинка.
Тялото рeагира на инфекцията със следните симптоми:

Хроничният бронхит, от друга страна, причинява трайно възпаление на бронхите, което е съпроводено и с кашлица и отхрачване. Не е задължително да се проявяват други симптоми на настинка.

Кашлицата като основен симптом на остър бронхит

В началото на острия бронхит кашлицата все още е непродуктивна и суха. Тоест, има силно усещане за кашлица, без да кашляте слуз. Кашлицата често се възприема като агонизираща, тъй като може да бъде придружена от болка или болезненост в гърдите. Вискозната слуз се образува само няколко дни по-късно, след това кашлицата става продуктивна. Слузта може да е прозрачна, бяла, сива, жълта или зелена, да се обезцвети и не може да даде надеждно изявление дали вирусите или бактериите причиняват инфекцията. В някои случаи продуктивната кашлица отсъства напълно и през целия бронхит има само суха кашлица.

Други типични симптоми на бронхит, които могат да съпътстват остра форма, включват зачервено гърло, болки в гърлото, дрезгавост и подути лимфни възли около шията. Инфекцията отслабва цялото тяло, което ограничава неговата ефективност. Общо неразположение, умора и нощно изпотяване могат да бъдат допълнителни. По същия начин главоболието и болките в тялото, повишената телесна температура и хремата са типични симптоми на бронхита.

Продължителен курс на заболяване при суперинфекция с бактерии

Обикновено острият бронхит се лекува самостоятелно в рамките на една до две седмици. Протичането на заболяването може да се забави, ако има вторична инфекция с бактерии (= суперинфекция). Те колонизират бронхиалната лигавица в допълнение към вирусите и могат да причинят сериозни усложнения. Ако симптомите на бронхит не се подобрят или ако бронхитът продължава по-дълго от седмица, е от съществено значение да се обърнете към лекар.

Симптоми на хроничен бронхит

Бронхитът винаги е хроничен, ако продължава по-дълго от три месеца в две последователни години. В сравнение с острия бронхит, други причини са отговорни за симптомите на хроничния бронхит. Вдишаният тютюнев дим или други замърсители от въздуха водят до трайно възпаление на лигавиците. Както в случаите на вирусна или бактериална причина, гъст слузен секрет се произвежда в отговор на стимулите на околната среда, който се отделя навън чрез кашлица. Тя е по-честа сутрин, придружена с отделяне на задържаните лузни секрети.

Типичните симптоми съпътстващи острия бронхит като треска или главоболие отсъстват при хроничния ход на заболяването или са слабо изявени. Основният проблем при хроничния бронхит е трайната увреда на мукозната мембрана придужена със загуба на функция, която води до хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Те могат да бъдат лекувани, но не могат да бъдат излекувани.

Scroll to Top