Симптоми на бронхит: сравнени остри и хронични

Острият бронхит обикновено е съпътстващ или следствие от настинка. Поради това типичните симптоми на остър бронхит често се появяват в комбинация с тези при настинка.
Тялото рeагира на инфекцията със следните симптоми:

Хроничният бронхит, от друга страна, причинява трайно възпаление на бронхите, което е съпроводено и с кашлица и отхрачване. Не е задължително да се проявяват други симптоми на настинка.

Кашлицата като основен симптом на остър бронхит

В началото на острия бронхит кашлицата все още е непродуктивна и суха. Тоест, има силно усещане за кашлица, без да кашляте слуз. Кашлицата често се възприема като агонизираща, тъй като може да бъде придружена от болка или болезненост в гърдите. Вискозната слуз се образува само няколко дни по-късно, след това кашлицата става продуктивна. Слузта може да е прозрачна, бяла, сива, жълта или зелена, да се обезцвети и не може да даде надеждно изявление дали вирусите или бактериите причиняват инфекцията. В някои случаи продуктивната кашлица отсъства напълно и през целия бронхит има само суха кашлица.

Други типични симптоми на бронхит, които могат да съпътстват остра форма, включват зачервено гърло, болки в гърлото, дрезгавост и подути лимфни възли около шията. Инфекцията отслабва цялото тяло, което ограничава неговата ефективност. Общо неразположение, умора и нощно изпотяване могат да бъдат допълнителни. По същия начин главоболието и болките в тялото, повишената телесна температура и хремата са типични симптоми на бронхита.

Продължителен курс на заболяване при суперинфекция с бактерии

Обикновено острият бронхит се лекува самостоятелно в рамките на една до две седмици. Протичането на заболяването може да се забави, ако има вторична инфекция с бактерии (= суперинфекция). Те колонизират бронхиалната лигавица в допълнение към вирусите и могат да причинят сериозни усложнения. Ако симптомите на бронхит не се подобрят или ако бронхитът продължава по-дълго от седмица, е от съществено значение да се обърнете към лекар.

Симптоми на хроничен бронхит

Бронхитът винаги е хроничен, ако продължава по-дълго от три месеца в две последователни години. В сравнение с острия бронхит, други причини са отговорни за симптомите на хроничния бронхит. Вдишаният тютюнев дим или други замърсители от въздуха водят до трайно възпаление на лигавиците. Както в случаите на вирусна или бактериална причина, гъст слузен секрет се произвежда в отговор на стимулите на околната среда, който се отделя навън чрез кашлица. Тя е по-честа сутрин, придружена с отделяне на задържаните лузни секрети.

Типичните симптоми съпътстващи острия бронхит като треска или главоболие отсъстват при хроничния ход на заболяването или са слабо изявени. Основният проблем при хроничния бронхит е трайната увреда на мукозната мембрана придужена със загуба на функция, която води до хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Те могат да бъдат лекувани, но не могат да бъдат излекувани.