Лечение на бронхит: Полезни съвети и лекарства

Бронхитът изразходва много от силите на тялото: В допълнение към силната кашлица може да се появи главоболие и болки в тялото, както и повишена температура. За да можете бързо да си възвърнете енергията и да спите отново, препоръчително е да вземете отхрачващо или кашлица-подтискащото лекарство. Но домашните лекарства (като гаргара със солена вода) често имат успокояващ ефект.

Какво помага срещу бронхит?

Острият бронхит често се появява в резултат на настинка и отзвучава обикновено след около две седмици. Въпреки това, за да помогнете на тялото да се излекува е важно да бъдете физически активни през това време. Само тези, които са правилно излекувани и приемат острия бронхит сериозно, могат да предотвратят хроничен бронхит и по този начин възможни усложнения.За лечение на симптомите можете да използвате различни лекарства за остър бронхит:

Добре е да се знае: Тъй като хроничният бронхит се дефинира като бронхит, който се проявява в най-малко две последователни години почти всеки ден в продължение на три или повече месеца. Той се дължи главно на голямото потребление на тютюн или емисиите от автомобили в градовете. Но какво помага при хроничен бронхит? Лечението е насочено главно към минимизиране на отключващите фактори.

Лекувайте острия бронхит с муколитични средства

При бронхит, секретът произведен лигавиците в резултат на инфекцията, се натрупва в бронхите. Чрез постоянни пристъпи на кашлица организмът се опитва да се освободи от натрупаните секрети. За подпомагане на процеса са подходящи са експекторанти и противовъзпалителни препарати, чиято цел е:

Това може да ускори прочистването на дихателните пътища и тялото да се отърве от патогените по-бързо. Имате избор между синтетични или билкови средства за отстраняване на кашлица, например с екстракти от растителни съставки или етерични масла.

ГелоМиртол ® форте съдържа специалния дестилат на базата на ректифициран евкалипт, сладък портокал, мирта и лимоново масло и в допълнение към отхрачващото му действие има и противовъзпалителни свойства. Той насърчава освобождаването на слуз и в същото време активира механизма за самопочистване на дихателните пътища. Скоро след това, можете да дишате по-добре и сънят е по-релаксиращ.

Лекувайте острия бронхит с муколитични средства

Кашлицата, особено когато е много суха, може да бъде неприятна и смущаваща нощния сън. Потискащи кашлицата или блокери на кашлицата (антитусивни средства) са лекарства, които намаляват появата на кашлица.

Те обаче не винаги трябва да се приемат. По принцип лекарите разграничават два типа кашлица:

При продуктивна кашлица не трябва да се използват супресори за кашлица. Защото в този случай тялото се опитва да се освободи от секрецията (включително патогените) чрез кашлица. Ако този стимул бъде потиснат, вирусите или бактериите остават в бронхите.Следователно, трябва да приемате блокери на кашлица само за кратък период от време и само ако имате непродуктивна, суха кашлица. Най-добре е да обсъдите продължителността с вашия лекар или фармацевт.

Необходимо ли е антибиотично лечение при остър бронхит?

Острият бронхит най-често се причинява от вируси. За разлика от тях инфекцията с бактерии е вероятна, ако бронхиалната лигавица вече е била заразена от вируси. Ако бактериите също се колонизират, медицинските експерти говорят за вторична инфекция.
Лекарят предписва антибиотик в следните случаи:

Това обаче работи само срещу бактерии, а не срещу вируси.

Добре е да се знае: Лечението на бронхит – с или без антибиотици – може да бъде подкрепено с GeloMyrtol® forte. Гъстите секрети се разхлабват и по този начин се изкашлят по-лесно. Досадните симптоми, като пристъпи на кашлица отшумяват и общото състояние се подобрява.

Домашни средства за лечение на бронхит

Някои домашни средства могат да помогнат за облекчаване на симптомите на бронхит. Следователно те са добро допълнение към лекарствата като средство за отстраняване на гъсти секрети.

Следните съвети са се доказали като ефективни:

Пилешкият бульон съдържа много витамини, желязо и цинк и засилва защитните сили на организма.

Сокът от бъз също е с много здравословни съставки, за които се твърди, че имат ефективни свойства при настинки.

Чаят е популярно домашно лекарство срещу бронхит: Топлината е полезна за дихателните пътища. Особено подходящи са билковите чайове от градински чай, мащерка или копър. Чаят от джинджифил също може да има противовъзпалителен ефект и да помогне за намаляване на болката.

Инхалациите с вода, физиологичен разтвор или етерични масла биха могли да имат положителен ефект върху симптомите, овлажнявайки и намалявайки отока на лигавицата на дихателните пътища.

Гаргара със солена вода облекчава кашлицата и успокоява раздразненото гърло. За да направите разтвор за гаргара, разтворете една чаена лъжичка сол в 250 милилитра топла вода.

По принцип трябва да избягвате алкохола и тютюневия дим по време на бронхит. Осигурете си достатъчно почивка и сън, така че тялото да има достатъчно сили да се бори с болестта.

Scroll to Top