Дразнеща кашлица и кашлица с храчки: Главни симптоми на един бронхит

Няма място за спор, кашлицата е досадна – преди всичко нощем. Тя минава за главен симптом на акутен и хроничен бронхит. При това тя може да се проявява както като суха дразнеща кашлица, така и като кашлица с храчки.

Какво представлява кашлицата? И с какво тя е полезна?

Едно ненадейно, наподобяващо експлозия изтласкване на въздуха – така би могла навярно най-вече да се опише кашлицата. Кашлицата  при това настъпва  както произволно, така и непроизволно действие въз основа на един рефлекс на кашлянето. Тя се предизвиква от специални рецептори, които се намират върху лигавиците на долните дихателни пътища.

Кашлицата е един сам по себе си твърде полезен процес – тъй като тя изпълнява една важна защитна функция.  Като транспортира чужди тела, причинители на болести и секрет навън, тя е съставна част от механизмите за самоочистване в дихателните пътища. По тази причина кашлицата се проявява често като симптом за заболявания на дихателните пътища, като при акутен и хроничен бронхит.

Но не всяка кашлица е като друга кашлица: Съществуват някои различия, които например при диагнозата – причините играят една важна роля. При тези обстоятелства медиците съзират разлика между една

По-първото говори по-скоро за една акутна инфекция на дихателните пътища, последното, напротив, за хронични заболявания. Заедно с това съществува още разделението между суха дразнеща кашлица, която се проявява без храчки, и продуктивна кашлица, която върви ръка за ръка с храчки от секрет.

Суха дразнеща кашлица – типично начало на един акутен бронхит

Сухата дразнеща кашлица се обозначава от лекари и като непродуктивна кашлица, тъй като тя не върви ръка за ръка с храчки от секрет. Рефлексът за кашляне се предизвиква от едно дразнение на дихателните пътища, което възниква често при сухи лигавици, но също така и при една начеваща инфекция.  При акутен бронхит дразнещата кашлица също така спада към типичните начални симптоми

За засегнатите хора дразнещата кашлица често пъти е твърде неприятна. Постоянната кашлица дразни лигавиците в гърлото, които след това могат да дращят и парят. Освен това постоянната кашлица е твърде напрягаща, и то най-вече, ако върви ръка за ръка с други симптоми на една инфекция на дихателните пътища като хрема, главоболие и една повсеместна умора.

Кашлица с храчки: Пречистване на дихателните пътища

Кашлица с храчки лекарите обозначават като продуктивна кашлица. При това струпванията на секрет се извозват от дихателните пътища, така както те например възникват в следствие на засилено производство на секрет в хода на акутен бронхит. Освен това и трайни дразнения на бронхите могат да водят до възпалителна реакция и увеличено производство на секрет (хроничен бронхит) – най-честата причина за това е пушенето.

Знаехте ли го вече?

Храчките при кашлица могат да са с твърде различен състав: Течен секрет е също така възможен, както и гъст. Цветът е също така често различен: бяло-стъклен, жълтеникаво-зелен или – особено у пушачи – кафеникав. Външният вид и консистенцията на храчките позволяват на лекаря в някои случаи да формулира първо допускане за причината. Заключение за това, дали вируси или по-скоро бактерии участват в заболяването, не могат обаче да се направят от цвета на секрета.

Лечение и съвети при кашлица

Кашлицата е типичен симптом при настинка и минава за главен симптом за акутен или хроничен бронхит. За да се смекчи, на първо място е важно да се потисне възпалението и да се подкрепи отделянето на слуз. В това отношение растителният отделител на слуз GeloMyrtol® forte е доказал себе си. Съдържащият се в него специален дестилат от етерични масла

Утаеният секрет може по-лесно сетне да се отхрачи, пристъпите от кашлица осезаемо оредяват.

Допълнително Вие може да подкрепите отделянето на слуз, като пиете достатъчно течности, приблизително един и половина до два литра вода и неподсладен чай се смятат за идеални. Ако прибавите допълнително мед в леко топлия чай, то това може да успокои раздразненото гърло.

Scroll to Top