Бронхит - инфекция

Дали бронхитът е заразен или не, зависи от това дали е определен като остър или хроничен. Острият бронхит съпътства или е следсвие от настинка и се причинява от вируси (аденовируси, коронавируси или риновируси). Бактериалните причини са по-редки. Хроничният бронхит не е заразен, тъй като се причинява от тютюнопушенето в 90 процента от случаите. Други дразнители като озон, серен диоксид, прахови частици и газове могат да доведат до развитие на хроничен бронхит. Понякога острият бронхит преминава в хроничен.

Как се заразява човек с остър бронхит ?

Заразяването се осъществява чрез предаване на патогените по въздушно-капков път. При разговор, дишане, кихане или кашляне, заразените хора разпространяват патогените чрез мънички капчици по въздуха. Така те могат в продължение на часове да оцелеят във външната среда. Ако при пътуването си попаднат в дихателните пътища на здрав човек, могат да причинят инфекция. Заразяване в възможно и чрез директен контакт с повърхности с микроби (дръжки, кранчета, телефонни приемници, клавиатури, дръжки в обществения транспорт). Често след това несъзнателно докосвате лицето, носа, устата или очите. Патогените могат да контактуват с лигавицата на ръката и да продължат да се разпространяват. Налице е сезонност – рискът от подобни инфекции е увеличен през пролетта и зимата. Мокрото и студено време, както и сухият въздух в прегрети от отопление помещения правят разпространението още по-лесно. Сухите лигавици са по-слабо устойчиви на вируси.

Продължителност на бронхит - колко дълъг е рискът от инфекция?

Особено в първите дни, в които болестните признаци са най-изразени, рискът от инфекция е най-висок. Докато се произвежда слуз, може да се предположи, че е възможно заразяване. Продължителността на бронхита обикновено е около 14 дни. Има обаче възможност заболяването да продължи до шест седмици, докато кашлицата (обикновено дразнеща кашлица) отшуми. Освен това учените подозират, че човек може да бъде заразен един до два дни преди появата на първите симптоми на бронхит.

Как да намалим риска от инфекция?

Ако се разболявате, кашляйте в предмишницата на ръката или в кърпичка, за да предпазите другите да не се заразят. Също така, избягвайте да се ръкувате с други хора. С честото измиване на ръцете полепналите микроби могат да бъдат намалени. Ръцете трябва да бъдат навлажнени за кратко и да се търкат със сапун за най-малко 20 секунди. Впоследствие е важно цялостното изплакване и сушене.

За да подобрите въздуха в помещенията, препоръчително е да проветрявате отопляемите помещения няколко пъти на ден. Това действие изкарва патогени навън и се вкарва чист въздух. В допълнение, овлажнителите, които могат да бъдат прикрепени към нагревателя, могат да повишат влажността в помещението. Това е най-добрият начин за противодействие на сухите лигавици. Също така, превантивното укрепване на имунната система (витамини, много упражнения, малко стрес) е много полезно и спомага бронхитът да не възниква.

Scroll to Top