Бронхит при деца и кърмачета

Бронхит при деца

Бронхитът е възпаление на бронхите, в повечето случаи въз основа на инфекция с вируси, по-рядко с бактерии. Това заболяване на дихателните пътища е относително често при деца, малки деца и също така кърмачета. Защо това е така? И какви възможности за лечение имат лекарите и родителите?

Бебета и малки деца са често засегнати от бронхит

Бронхитът е относително често заболяване на дихателните пътища при деца. Това се дължи на проста причина: При деца, и то най-вече кърмачета и малки деца, имунната система все още не е напълно узряла. Тя се развива едва с напредващата възраст, като трупа опит с различни причинители на болести. Следователно присъщата на тялото отбрана трябва тепърва да се образува през годините, преди да стане ефективен защитен механизъм срещу вируси и бактерии. За това преди всичко бебета и малки деца са уязвими за заболявания с различни причинители.

Когато децата тръгнат на дневни детски ясли или в детската градина – инфекциите на дихателните пътища вече не са рядкост. Защото: Колкото повече деца се събират на куп, толкова по-голяма е опасността от заразяване. Отгоре на всичко в началото бронхитът не се разпознава като такъв, защото по това време той се проявява  само чрез суха кашлица. Последното означава, че често пъти  и заболели деца ходят в яслите или основното училище и там заразяват други.

Така ще разберете, дали Вашето дете има бронхит

Времето между заразяването и първите симптоми може да се колебае между няколко часа или малко на брой дни. В обикновения случай бронхитът начева при деца със суха, непродуктивна кашлица. Непродуктивна означава в случая, че не се откашля слуз. Към споменатото дотук по правило се прибавят типични оплаквания за една инфекция:

След известно време кашлицата става по-малко суха и се придружава от храчки. Те могат да бъдат белезникави или жълтеникаво зелени. В някои случаи се стига още до оплаквания, които приличат на онези при възпаление на белите дробове: свирещи шумове при дишане и задъхване.

Кашлица, бронхит или възпаление на белите дробове? Често пъти за родителите не е лесно да решат с какво са се сблъскали. Ако Вашето дете не се чувства добре, ако страда например от силна кашлица или има оплаквания, свързани с дишането, Вие би следвало по тази причина непременно да се обърнете за съвет към лекар.

Особености при малки деца: симптоми за обструктивен бронхит

Понеже при бебета и малки деца дихателните органи още не са напълно узрели, то при тях бронхитът може да върви ръка за ръка с едно опасно стесняване на дихателните пътища. Особено през първите три години от живота след това се стига до един така наречен обструктивен (стесняващ) бронхит. В повечето случаи негови причинители са вируси.

Обструктивният бронхит се проявява,  освен с известните симптоми като кашлица и храчки, и чрез следните оплаквания:

При някои деца, които са се разболели от обструктивен бронхит, по-късно се развива бронхиална астма [Asthma bronchiale]. Ако съществува подозрение за астма, то проверка на функционирането на белите дробове при детския лекар може да ги разсее или потвърди.

Причини за бронхит при деца

Бронхит често се констатира при цена във връзка с простуда. Но той може да се появи и в хода на друго инфекциозно заболяване като морбили или коклюш. За това една ваксина срещу тези силно заразни и в най-лошия случай животозастрашаващо протичащи болести предпазва децата не само от самите морбили и коклюш, но и редуцира едновременно риска за разболяване от бронхит.

Ако все пак при кърмачета и малки деца се появи инфекция на дихателните пътища, то е наложителна ефективна терапия и евентуално е необходимо да се посети детския лекар. Ако заболяването се лекува бързо и всеобхватно, то детската имунна система може да се пребори с бронхита и симптомите могат в повечето случаи бързо да се подобрят.  Напротив, наложителна е предпазливост, ако бронхитът протича хронично, с други думи дълго, частично продължава с месеци, така както ако е на лице стесняващ бронхит.

Възможности за лечение на бронхит при деца

При малки деца би следвало на време да се започне с лечението на бронхита, за да се избягнат тежки усложнения. По правило инфекцията би следвало да не продължава повече от две седмици, иначе от акутен може да се разгърне хроничен бронхит. По тази причина още при първите симптоми потърсете детски лекар.

Лечението на бронхит при малки деца прилича на онова при възрастни. В зависимост от потребностите детският лекар изписва разтварящи слузта, свалящи температурата и смекчаващи болките медикаменти. При тяхното вземане родителите би следвало винаги да внимават за това да се спазва най-точно данните за дозировката и продължителността на прилагането и да се дават само средства, които са допуснати за съответната възраст. При една упорита или отиваща далеч инфекция с бактерии може да е наложително даването на антибиотици.

За деца от шест години нагоре като разтварящ слузта медикамент без рецепта се предлага Myrtol® в меки капсули, които въз основа на тяхната по-малка големина могат лесно да се поглъщат.

Ако е на лице обструктивен бронхит, може да е необходима терапия с допълнителни медикаменти, които водят до разширяване на бронхите. Използването на тези лекарствени средства (например ß2 – симпатомиметик) става в повечето случаи чрез инхалация, така че активните вещества бързо стигат до белите дробове и там действат.

Бронхит при деца: Това Вие може да направите сами

Съществуват различни домашни средства, които при бронхит могат да влязат в действие като допълнение към изписаните от лекаря медикаменти. Специално за деца са подходящи следните съвети:

При малко по-големи деца между другото е целесъобразна инхалация с пара със сол или други добавки, за да се разтвори слузта. Разбира се, при това родителите трябва да имат предвид, че малките деца не би следвало да вдишват етерични масла като ментол. Това може да доведе до алергии и затруднения при дишането.

Scroll to Top