Антибиотици при бронхит?

Обикновено не са необходими антибиотици при лечението на бронхит, тъй като заболяването обикновено се причинява от вируси. Антибиотиците не могат нито да се борят, нито да убиват вируси.

Бактериален бронхит обикновено възниква само тогава, когато е предшествала вирусна инфекция (настинка или грип). Бронхиалната лигавица е толкова наранена от атаката на вирусите, че бактериите могат да се заселят по-лесно. Стига се до така наречената вторична инфекция, която често изисква антибиотична терапия.

Ако е необходимо, приемайте антибиотици

Ако има бактериална инфекция, симптомите на бронхит се подобряват чрез употребата на антибиотици и рискът от усложнения се намалява. Повечето антибиотици се предписват за седем дни. Важно е стриктно да се придържате към препоръката на лекаря и да спазвате необходимия времеви интервал между различните дневни дози. Едва тогава се поддържат достатъчно високо нива от медикамента в организма. Терапията трябва да бъде следвана до края, за да е сигурно че всички бактерии са унищожени, в противен случай болестта може отново да се активира (например в белите дробове). Съществува и възможността оцелелите патогени да се адаптират към антибиотика. Могат да станат резистентни и тогава антибиотикът ще бъде неефективен.

Възможни странични ефекти

Антибиотиците могат да предизвикат странични ефекти и не са единствените медикаменти, които могат да обезвредят бактериите. Най-често срещаните странични ефекти от антибиотиците засягат стомашно-чревния тракт. Те могат да доведат до стомашно разстройство, като диария. Алергичните реакции също се проявяват често. В зависимост от активната съставка, може да има несъвместимост с определени храни или други лекарства.

Scroll to Top