Какво представлява бронхитът?

Бронхитът е заболяване на дихателната система, което се хaрактеризира с възпаление на лигавицата на част от въздухоносните пътища на белите дробове. Бронхите представляват тръбна система, която е отговорна за транспортирането на въздуха.  Често възпалението засягане не само бронхиалните тръби, но и други части от дихателната система. Бронхитът се среща по-често през зимата, по време на грипния сезон, тъй като вируси са сред основните причини за появата му. Бактерии също могат да застрашат бронхите, както и вдишването на външни дразнители – изпарения, газове, прах, тютюнев дим и други.

Как възниква бронхитът?

В хода на настинката, причинителите (най-често вируси) засягат по правило най-напред фаринкса и носните лигавици – горните дихателни пътища. От там те могат да мигрират в долните дихателни пътища и да причинят възпаление в бронхите. Ако вирусите се заселят върху бронхиалната лигавица те увреждат клетките и блокират или нарушават функцията на ресничестия епител. Ресничестият епител на дихателните пътища осъществява механична защита от микроорганизми и чужди частици попаднали с дихателния поток. Той придвижва чуждите тела ретроградно извън органа в посока към фаринкса. Нарушената функция на ресничестия епител затруднява процеса на самоочиствне в организма. Това от своя страна предизвиква появата на кашлица като компенсаторен механизъм, чрез който тялото ни се опитва да се освободи от натрупания слузест секрет, твърди частици и микроорганизми.

Какви са видовете бронхит?

Бронхитът се разделя на остър и хроничен според начина на протичането и продължителността си.

Какви са усложненията при бронхит?

Най-често срещаното усложнениена бронхита е пневмонията. При нея инфекцията се разпространява по-дълбоко в белите дробове, алвеолите се изпълват с течност и дишането е затруднено. Заболяването е по-вероятно да се развие при пушачи, при по-възрастни и хора с намален имунитет.

При повтарящи се бронхити трябва да се изключи наличието на хроничен бронхит, бронхиална астма, бронхиектазии, муковисцидоза, туберкулоза, хроничен синузит и други.

Scroll to Top